12 Mart 2017 Pazar

Buji Piposu Çatlaması

Gv250 nin kronik sorunlarından bir tanesidir. Fabrika çıkışı olarak takılan buji pipoları hemen her yıla ait modelinde aynı sorunu ısrarla tekrarlamaktadır. Buji pipolarından birisi muhakkak ilk kullanımdan birkaç bin km sonra kendi ekseninde kılcal çatlama yapıyor. İki buji piposu da aynı anda çatlamadığı için problem hemen anlaşılmıyor. Aşağıdaki belirtiler takip edilmelidir.

Neden böyle?

Buji piposunda kullanılan plastik malzeme ısınma ve geri soğuma aşamasındaki genleşme toleransına karşı yeterince dayanıklı değil, özellikle bujinin motorun ortasında olmasından dolayı alışılagelmedik bir ısıya maruz kalıyor. Zaman ierisinde de deforme olarak çatlıyor. Deformasyon sürecini hızlandıran en büyük etken bu ısınma sonrasındaki ani soğuma yani motorun tam soğumadan su ile teması kısacası yıkanmasıdır. Siz motor soğudu sanıyorsunuz ancak bujinin olduğu alan motorun en son soğuyan yerlerinden biri halindedir.

Çatlamış Buji Piposu

Çatlayınca ne oluyor da, aşağıdaki gibi oluyor ?

Çatlayan buji piposundan bujiye gitmesi ve kıvılcım atarak yakıtı ateşlemesi gereken akım çatlak olan yerden kendisine en yakın olan metal parçaya ( motor bloğu) kıvılcım şeklinde atlıyor. Bu durumda bujiye akım gitmiyor ve ateşleme olmuyor. Kısacası buji kablosu kaçak yapıyor. Uyarı; çatlak olduğunu tahmin ettiğiniz yeri elinizden yalıtılmamış bir metal yahut drek elinizle kontrol etmeye kalkışmayınız, oluşan kaçak akım iyi gıdıklar. Çünkü o akım aküden gelen bildiğiniz 12 DC değildir. Öncesinde ateşleme bobininden geçmiş, indüke edilmiş halde DC 18.000 – 24.000 V arasındadır. Bu voltaj sağlıklı bir insana dahi zarar verebilir.

Nasıl anlaşılıyor ?

1- Rölanti düzensizleşir, tekleme yapar ve 900 devire kadar düşebilir.
2- Debriyaj çekildiğinde rölantide stop etmeye başlar.
3- Gaz verildiğinde gaza geç tepki verir, motoru sarsacak derecede vuruntu yapar.
4- Motor belli devire kadar tek silindir çalışır.
5- Yakıt tüketimi artar, son sürat düşer.
6- Kırmızı ışıktaki kalkışlarda motor stop ediyor, bir süre bekleyip soğuduğunda normale dönüyor, sonra gene aynı… ( çalak yeni ve çok incedir gözle görülemez, genleşme nedeni ile motor ısındığı zaman arıza kendini gösterir, diş hassasiyeti gibi düşünün bir süre sonra problem kendini motor soğukken de gösterecektir.)
7- Motoru rölantide çalıştırıp bloğa iyice kulak verince çıt, çıt diye aralıklı bir ses duyuluyor ( mutfak ocağının manyetolu çakmağı gibi)
8- Bujiler kontrol için söküldüğünde bir tanesi temizken diğeri kurum bağlamış haldeydi (muhtemelen şu an zaten yetkili servistesiniz)
9- Motor yaklaşık 4-5 bin devire kadar tekleme yapar ardından düzelir. (Bunun sebebi yüksek devirde çatlağın elektriğin iletilmesine engel olamamasıdır.)

NOT: Burada yazılı yakınmalar buji piposunun kesinlikle çatlak olduğu ifade etmez. Sadece sık karşılaşılan vaziyetleri ve bu durumda en sık görülen problemi işaret eder. En doğru arıza teşhisini yetkili servisiniz yapacaktır.

Ne yapmalı?

1- Motoru zorlamadan bir yetkili servise gidilerek burada bahsedilenler anlatılmalı ve buji piposunun çatlamış olabileceği söylenmeli, ilk kontrol pipolarda yapılmalıdır.
2- Kendiniz değiştirebilecek tecrübede iseniz ki, oldukça kolay ancak dikkat isteyen bir işlemdir, aşağıda bahsedilen marka ve model buji pipolarından temin etmelisiniz.
3- Buji pipoları ile beraber mutlaka bujilerinde değiştirilmesi önerilir. Bujilerde hasar olabilir ve yenilemek motor sağlığı için faydalıdır. 
4- Buji seçimi için uyumlu model NGK CR8E'dir.
5- Buji pipolarını takmadan önce göz ile kablo ve yalıtım kontrolü yapılmalıdır.
6- Eski orijinal pipoların ağzındaki lastik, yerinden çıkabilecek tiptedir, onu çıkartıp yeni piponun başlığına takınız, böylece buji yuva ağzına su gelmesini engellersiniz.

Acil bir durumda bizi kurtaracak pratik bir çözüm

Motorunuz beklenmedik bir anca pipo çatlattı ve servise gidecek vaktınız yok, yolunuza devam etmek istiyorsunuz. O zaman aşağıda göstereceğim yöntem sizi kısa sürede olsa idare edecektir.

Tavsiyem en kısa sürede bir servise gidim veya buji piposunu kendiniz değiştirin.

Çatlayan buji piposunun çatlak olan kısmını elektrik bandı ile sıkıca bir kaç kat sararak elektrik kaçaklarını önleyebilirsiniz.

Onarılmış Buji Piposu


Hangi Buji Piposu ?

Forum içerisinde kullanılan, memnun olunan ve tavsiye edilen marka ve modeldir. (reklam amacı yoktur)

NGK Marka SD05F veya SD05FGA Model buji piposudur. Her ikiside uyumludur.



Hangi Buji ?

Yine NGK marka CR8E yada CR9E tek tırnaklı buji tercih edilmelidir. CR8E normal tip CR9E ise soğuk tip tir. Pek birşeyi fark ettirdikleri GV250 için söylenemez. İkisi de olur. Piyasada CR9E yi bulmak daha kolaydır.



İridyum bujiler diğer bujilere oranla çok daha fazla uzun ömürlüdür. Performansa bir katkısı olmaz ancak buji değişim zaman aralığınızı oldukça uzatır ve servis maliyetini etkiler. Buji seçiminde verilen modele sadık kalınarak seçim yapılabilir. Bu durumu yetkili satıcıya danışınız.

Çift tırnaklı bujiler ateşlemenin daha homojen olması için faydalıdır. Tırnaklardan biri arızalanınca diğeri çalışmaya devam eder denmesi şehir efsanesidir. Dikkatli bakılınca tırnakların aynı metale bağlı olduğu görülür. Yani ya çalışır yada çalışmaz. Çift tırnaklı bujiden performans alınabilmesi için ateşleme sisteminin komple değiştirilmesi ve beyin ayarının yapılması gereklidir ki bu durumda bence gereksizdir.

NOT: Herhangi bir neden ile yetkili servise gitmişseniz imkanlarınız dahilinde buji ve buji pipolarını yukarıda bahsedilenler ile değiştiriniz. Çatlamanın ne zaman ve hangi durumda olabileceğini kestirmek mümkün değildir.

Eski Bujileri temizlesem tekrar kullansak olmaz mı?

Olmaz,Olmamalı,Ben yapmam yani… NGK yı dahi temizlemekle uğraşmam. Değişim periyodunu takip ediniz, ve zamanından kısa bir süre önce ilk fırsatta değişimi yapınız. Değişim zamanı geldiğinde fırsatınız olmayabilir.

Buji pipolarının ömrü ne kadardır ?

Kılavuzlarında ömürleri ile ilgili bir teferruat bulunmuyor ama imkan dahilinde bujiler ile beraber değiştirilmesi sağlıklı olacaktır.


NGK buji ve pipolarının sahtesine sıkça rastlandığından alışverişinizi güvendiğiniz firmalar yahut doğrudan NGK distribütöründen yapmanız şiddetle tavsiye olunur.

Bu yazı motosiklet.net'ten BLUERAY isimli kullanıcının postundan alıntılanıp düzenlenmiştir.

14 yorum:

  1. Güzel anlatım olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Ford tanus 1989 2.0 sedana ,Motograft buji istedim. Üretimi yok dedi. Japon üretimi buji vereyim kaliteli dedi. Değiştirdim. 2 km lik yokuşta üç adedi çatladı kaçak yaptı . arabayı 1.viteste eve geri getirip üzerinden çıkan bujilri temizleyip geri taktım normal çalışmaya başladım. Burada satıcıya ne demeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, arabalar konusunda pek fikrim yok ama yapmaniz gereken arabaniza uygun ebatlarda ve standartlarda buji takmaniz gerekli.

      Bu standart bujiyide internetten veya kullanim kitapciginda bulabilirsiniz.

      Ateşleme problemi yasadiysaniz belki kisa gelmis olabilir bir ihtimal.

      Sil
  3. Çok faydalı bir yazı olmuş. 50 cc ile motosiklete yeni başladım, bugün yokuş aşağı kaptırmış giderken bir çukura düştüm. Motor pır pır edip stop etti. Kenara çekip marş basmaya çalıştım ama nafile , ayak marşı ile çalıştırmaya çalıştım baktım hiç ses gelmiyor aklıma buji geldi. motora baktığımda buji kablosunun çıkmış olduğunu gördüm. Şimdi eve geldim araştırırken yazınızı gördüm. Kontrol ettikten sonra buji pipomun çatladığını fark ettim. İkinci el aldım motoru ne zaman değişmiştir bujisi falan bilmiyorum en güzeli buji ile kablosunuda değiştirmek sanırım. Yazınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, geçmiş olsun diyelim. Buji pipoları gözlemlenip eğer sağlamsa kullanılmaya devam edilebilir fakat bujilerin belli aralıklarla değişmesi gerekir, ne zaman değiştiğini bilmiyorsanız söküp bujinin durumuna göre değişim yada temizlik yapabilirsiniz. Tabii günümüzde değiştirmek en kolayı..

      Sil
  4. Çok fayadalandım.Ustaya gerek kalmadan sadece parçayı alacağım için çok mutluyum ve bunu size borçluyum,iyiki varsınız.

    YanıtlaSil
  5. hocam gv 250 ile ilgili çok faydalı paylaşımların olmuş. Gv 250 tek bujili mi yoksa iki adet mi buji bulunuyor?

    YanıtlaSil
  6. Hocam merhaba öncelikle çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Bende de gt250r var saydığınız sorunların neredeyse hepsi var motoru bir gecelik soğukta bırakmak zorunda kaldım sabah motor marş basınca calısmadı motor ateslenmedi , ilk basta aküden kaynaklı olduğunu düşünüp aküyü değistim ama bir dey değismedi marş basınca motor ateslenmiyor sizce her iki pipo ve bujilerde sıkıntı mı var ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, her ikisininde bozulup bozulmadığını ancak kontrol ederek anlayabiliriz, pipo ve bujiyi söküp marş yaparken kıvılcım atıyor mu bakmak lazım. Marş motoru döndürüyor fakat ateşleme yok doğru anladım değil mi?

      Sil
  7. merhaba bujileri buji piposunu birlikte değiştirmek gerekiyor demişsiniz ama buji kablolarını da değiştirmeye gerek var yoksa sadece bu iki parçayı değiştirsek yeterli mi?

    YanıtlaSil
  8. merhaba bujileri buji piposunu birlikte değiştirmek gerekiyor demişsiniz ama buji kablolarını da değiştirmeye gerek var yoksa sadece bu iki parçayı değiştirsek yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. motorunuz hyosung değilse bujiyi değiştirseniz yeterli, hyosung ise pipo ve bujiyi değişitirin (pipoyu bir kereliğine ngk taksanız yeterli bir daha değiştirmeye gerek yok) kabloyu değiştirmenize gerek yok fakat çok ucuz bir malzeme size kalmış bir şey.

      Sil
  9. Çok güzel ve faydalı bı anlatım olmuş aynı problemi yaşıyorum tavsiyeleriniz çok yardımcı oldu

    YanıtlaSil