18 Mart 2017 Cumartesi

Beyin Resetleme

NOT:Aşağıda anlatılan resetleme işlemi sadece DELPHİ beyin kullanan motorlar içindir.

Beyin (ECU) nedir?

Hyosung Gv 250 nin enjeksiyonlu yakıt sistemine geçtikten sonra kullanmaya başladığı parçadır, motordaki tüm sensörlerden aldığı bilgileri toplayıp enjeksiyonun minimum yakıtla maksimum performans üretmesini sağlar.

Motorunuzu sürüş tarzınıza göre bir harita çıkartıp enjeksiyonun benzin püskürtmesini bu haritaya göre ayarlar, örneğin sık sık uzun yola çıkıyorsanız motorunuz üst devirlerde iyi bir performans verirken alt devirlerde kullanıldığında normalden fazla benzin yakabilir. Şehir içinde kullanmaya başladığınızda bu durum kısa sürede düzelecektir.

Motorunuzdaki sensörlerden her hangi birisi arızalandığı zaman arızayı FI ışığı ile bildiren parçadır.

Gv 250'de koltuğun altında tam akünün arkasında yer alır.


ECU ne zaman resetlenmeli?

Motorunuzda FI ışığını yakan bir problem yaşandığında ve siz bu problemi çözdüyseniz FI ışığının sönmesini sağlamak için resetlenmelidir. Bilinenin aksine egzost değişiminde resetlenmemelidir. Herhangi bir sorun varsa beyin resetlemek ile bu sorunu çözemezsiniz.

ECU nasıl resetlenir?

1-)Motorunuzun kontağını OFF konumuna getirin ve koltuğun altında bulunan ECU'yu soketlerinden ayırın ve motorla bağlantısını kesin.


2-)Motorunuzun kontağı kapalı iken akünün önce -(eksi) sonra +(artı) kutbunu sökün ve aküyü motordan ayırın.





3-)Yaklaşık 15 dakika boyunca akü ve beyin motordan ayrı bekleyin, bu süre içerisinde beyin enerji almadığı için beyin kendini resetleyecektir.

4-)ECU'nun soketlerini yerine takın, ardından aküyü motora bağlayın. Aküyü takarken önce +(artı) ardından -(eksi) kutbunu takın.

Not:Akü kutuplarını ters bağlamanız durumunda motorun elektrik tesisatı ve beyin zarar görecektir.

5-)Motorunuzu çalıştırın ve 15 dakika rölantide çalıştırın.

6-)Motor 15 dakika çalıştıktan sonra kontağı kapatın ve 10 dakika kadar bekleyin.

7-)Son aşamada motoru çalıştırın ve günlük yaşantıda motorunuzu nasıl sürüyorsanız bu şekilde bir tura çıkın. Bu aşamada sıfırlanan enjeksiyon haritası yüzünden motorunuz fazla yakıt yakabilir veya performans kaybı yaşayabilir. Haritayı oluşturduktan sonra bu durum düzelecektir.

Motorunuza şehir içinde biniyorsanız trafikte bir süre motor sürün, eğer şehir dışında binmeyi planlıyorsanız üst devirlerde sabit süratlerde motosikletinizi sürün, enjeksiyon haritası sizin sürüş tarzınıza göre oluşacaktir.

Kaynak:http://www.riderchris.com/hyosung/resetting-ecu-settings-hyosung/













14 yorum:

  1. Hocam, delphi model beyin söylediğiniz yöntem haricinde başka bir şekilde resetlenebilir mi? Ayrıca FI ışığından arıza kodu öğrenirken önce 10 kez yanmasını bekleyip daha sonra yanma sayısınca kodu öğrenmeye çalışıyorum ancak farklı kodlar veriyor sürekli. Sebebi konusunda bir fikriniz var mıdır? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://urun.n11.com/yedek-parca/hyosung-gv-250-ie-n-aquila-beyin-kontrol-unitesi-delphi-ecu-P498299463

      Sil
  2. merhabalar, başka bir resetleme yönetemi bilmiyorum.

    farklı kodlar konusunda benimde kafam karışık internette bulabildiğim kodlar bunlar model yılına göre ve beyin markasına göre değişiyor bu kodların sadece 2012 ve öncesi modeller için geçerli olduğunu okudum ama bu konuda bir bilgim yok. sizin motorunuz kaç model? bende farklı kodların olduğu dökümanlarda var sizinle paylaşabilirim.

    YanıtlaSil
  3. Hic birsey sokmedende reset atabilirsiniz arka koltuk da sigorta bulunuyor bir adet onu cikartin kontagi acin elektrik gelmeyecektir sonra kapatin icindeki statik kalinti elektrik cekecekdir 20 dakk bekleyin takin sigortayi geri bukadar kolay gelsin hysoung ailesi

    YanıtlaSil
  4. Fiyatı ne bunun bunu nerde bulabiliriz

    YanıtlaSil
  5. Bu beyni nerde bulabiliriz

    YanıtlaSil
  6. akünün kutup başlarını ayırdıktan sonra zaten beynin elektrik bağlantısını ayırmış olmuyor muyuz ? bu şekilde bekledikten sonra tekrar aküyü bağlasak ve işlemlere devam etsek ecu resetlenmiş olmaz mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. malesef o kadar basit değil, beyin akü bağlantısı kesilse dahi bazı bilgileri saklayabilecek şekilde üretiliyor. biz bu yöntemde akü bağlantıları sökülmeden önce beyin soketini çıkartarak resetlenmesini sağlıyoruz. beyin resetlemek çok nadir lazım olan bir şey, sizin ne probleminiz var?

      Sil
    2. Ben motoru yeni aldım sabit hızla giderken değilde trafikte dur kalk yaptığımda stop etti bir kaç kez aynı şekilde bir virajda yavaşlayıp debriyaja basıp döneceğim sırada da stop etti. Şimdi akü bitti yeni akü bağlayacağım o sırada resetleme yaparsam yol haritasını bana göre oluşturur diye düşündüm. Ayrıca 2016 modelde soket alt kısımda kaldığı için sökemedim ve direk aküyü söktüm bunun bir sakıncası olur mu ?

      Sil
    3. sorun olmaz, ancak resetlenmemiş olabilir.

      Sil
    4. anladım peki resetlenip resetlenmediğini nereden anlarız ?

      Sil
    5. malesef bilmiyorum, ilk aşamada gaz yemesi ve rölantisi eskisine göre değişebilir belki

      Sil
    6. Yeni aküyü bağlamadan önce soketi söktüm ve yarım saat kadar sonra soketi ve aküyü bağladım. O sırada birşey farkettim motorun saati yaklaşık 3 4 saat kadar geride gösteriyordu. Sanırım beyin takılı kalsa bile bir süre bekledikten sonra enerji alamadığı için resetliyor.

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil