16 Mart 2017 Perşembe

Yedek Parça Temini

Yedek Parça Temini

Bilindiği üzere şu anda Hyosung markasının distribitörü olan Uniteks firması yedek parça getirmiyor. Türkiyede kullanıcısı fazla olduğundan bu yedek parça ihtiyacını karşılamak amacıyla parça getiren firmalar var, yani Türkiyede hiç parçası yok demek yanlış olur.

Kronik arızalar ve periyodik bakım için gerekli parçaları bolca bulabilirsiniz, bunların dışında kalan debriyaj grubu, krank-piston, amortisörler gibi parçalarıda sıkı bir araştırmayla satan firmaların veya kişilerin olduğunu görüceksiniz.

Yedek parça bulabileceğiniz bazı internet siteleri;

-Motopit

-Merkez Yedek Parça

-Delta Motorlu Araçlar

-MotoranYP (Koreden İthal Ediyor.)


Periyodik Bakım Parçaları

1-)Yağ Filtresi: Yedek parçacılarda ve internette rahatlıkla bulabileceğiniz universal bir parçadır. Kaliteli markalar dışında bazı motorlarla aynı yağ filtresini kullandığı için motor ismiylede bulabilirsiniz. Fiyatı 5-40 TL arasında değişir.



-KN-131 Yağ filtresi
-Hilfo HF-131 Yağ filtresi
-Sunwa HF-131 Yağ filtresi
-TVS Apache 150 Yağ filtresi
-Suzuki AN 125 Yağ Filtresi
-Hyosung GV, GT, GTR 250 Yağ filtresi

2-)Hava Filtresi: Orijinalini internet sitelerinde bulabilirsiniz. Yan sanayi olan versiyonu DeltaForce markası ile heryerde satılıyor, kullanmanızda bir sakınca yok. Performans ve yakıt açısından orjinalinden bir farkı yok.

Orjinal hava filtresinin fiyatı 45-50 TL arasında değşiyor. Yan sanayisi ise 25-30 TL



3-)Buji:Piyasada en rahat bulabileceğiniz parçadır. Gv 250 için CR8E veya CR9E NGK bujileri tercih etmelisiniz. İridium bujinin ömrü uzundur ancak Gv 250 gibi performans beklenmeyen motorlarda kullanılması pek tavsiye edilmez. CR8E bujinin fiyatı 25-30 TL dir.




4-)Debriyaj Teli: Piyasada orjinalini bulmanız zordur, ancak yan sanayi olarak üreten bir Türk firması var ve bağlantı parçalarından kablosuna kadar birebir üretmişler, uygun fiyata alıp takabilirsiniz. Kalitesiz bir ürün değildir. Fiyatı yaklaşık 35 TL dir.





5-)Gaz Teli: Piyasada orjinali ve yan sanayisi bolca bulunmaktadır. Enjeksiyonlu ve karbratörlü modellerde gaz teli tipi farklıdır. Enejsiyonlu modeller için gaz kelebeğine bağlanan 2 uç bulunmaktadır. Karbratörlü motorlar tek karbratör olduğu için gaz kelebeğine bağlanan tek uç vardır. Satın alırken buna dikkat etmenizde fayda var. Fiyatı yaklaşık 50 TL dir.




6-)Ön ve Arka Fren Balataları: Ön fren balatası üniversal olduğu için bir çok farklı markada piyasada bulunabilir. İnternette kısa bir araştırmayla bulabilirsiniz veya tamircinize sorabilirsiniz.
Arka fren balatası orijinal olarak bulunabilir yada isteğe bağlı olarak organik veya sinterli olarak tercih edebilirsiniz. Fiyatlatr 40-140 TL arasında değişir.

Ön sinterli fren balatası EBC FA086HH (120 TL)




 Arka Organik Kevlar Fren Balatası EBC S606 (114 TL)






7-)Akü: Gv 250 için akü ararken biraz zorlanıla bilir, bu yüzden ben akünün kodunu veriyorum. Bu kod ile her markada Gv250 ye uygun aküyü görüntüleyebilirsiniz. Gv 250 Karbratörlü model için minimum 12V-8Amp Enjeksiyonlu model için minimum 12V-10Amp akü kullanılmalıdır.

Tavsiyem 12V-12Amp akü kullanmanızdır. Amperi yüksek akü güçlü marş basar ve akünün zayıflasa bile motoru çalıştırma ihtimali yükselir.

Piyasa bir kaç çeşit ve kalitede akü vardır, bütçeye ve kullanım amacına göre hangisini alacağınızı belirleyebilirsiniz. Kaliteli aküler uzun süre çalıştırılmayan motorlarda kolay kolay ölmez ve motorunuzu düzenli kullanıyorsanız 3 seneye kadar ömre sahiptir. Kalitesi düşük aküler en fazla 1-2 senede ömrünü tamamlar ve kışın soğuk havalarda marş basmayabilir. Aşağıdaki verilen akülerin hepsi iyi şartlarda kullanıldığında 2-3 sene çalışacaktır.

Akü kodu: YTX14-BS

-Yuasa YTX14-BS: Kaliteli ve tavsiye edilen akü.(400 TL)

-Bosch YTX14-BS : Orta kalite akü kullananlar memnun.(250 TL)

-Unibat YTX14-BS : Orta kalite akü Türkiye piyasasına yeni girdi. (300 TL)

-VLM YTX14-BS : Çin malı çok kötü olmayan akü, kısa vadede memnun olmayan yok.(200 TL)




8-)Aktarma Zinciri: Piyasada çeşitli markalarda zincirler bulmak mümkün ancak biz Gv 250 kullanıcıları olarak kesinlikle D.I.D marka zincir kullanılmasını öneriyoruz. Diğer zincirlerden bir miktar pahalı olmasına karşın neredeyse 3 kat uzun ömrü sayesinde oldukça ekonomiktir. Aynı zamanda güvenlik açısından da diğer markalara göre ön plandadır, beklenmedik bir anda kopup sürüşü tehlikeye atma ihtimali çok düşüktür.

Gv 250 için 520-116 zincir kodu ile araştırma yapabilirsiniz 520 genişlik, 116 bakla sayısını ifade eder. 118 veya 120 baklalı zincirleride alabilirsiniz takılırken 2 veya 4 bakla sökülür ve o şekilde takılır. Piyasada 116 bakla bulmak zordur.






9-)Debriyaj balatası: Çok sık gerekli olan bir motor parçası olmasa da zaman zaman kullanımdan kaynaklı debriyaj balatası bitebilir. Seri kalkışlar yapmak, yarım debriyaj gibi durumlar debriyaj balatasının erken aşınmasına neden olur. Bunların dışında debriyaj balatasının belli bir kilometre ömrü yoktur. Debriyaj balatası değişiminde debriyaj tasındaki yayların da değiştirilmesi önerilir.

-Newfren debriyaj balatası
-Orijinal debriyaj balatası




18 yorum:

  1. Öncelikle teşekkür ederim. Her Gv sahibinin yaşadığı sorunlar bunlar. Çalışmalarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum.Aksesuar konusunda da bilgilerinizden istifade etmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, tavsiyeniz için teşekkür ederim. Yakın zamanda ekleyeceğim.

      Sil
    2. Gösterge takımına ihtiyacım var yardımcı olursanız memnun olurum.tesekkur ederim.

      Sil
  2. Merhaba,
    Hyosungsource'dan sipariş vermeyi denediğimde sadece PayPal kabul ettiğini gördüm, acaba hyosung source'dan nasıl sipariş verebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hyosungsource'den sipariş vermek konusunda bilgi sahibi değilim malesef.

      Sil
  3. Arka dişli büyütme/küçültme hakkında ne öneriyorsunuz?

    YanıtlaSil
  4. Hyosungsource'den sipariş vermek konusunda bilgi sahibi deģilim malesef.

    Arka dişli ile oynamanızı tavsiye etmiyorum. Küçültürseniz rampalarda problem yaşarsınız, son hızada etkisi olmaz. Tabi tercih sizin.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, acaba akünün garanti kapsamına girip girmediği konusunda bir bilginiz var mı? Bir de kullanım kılavuzunu nasıl edinebilirim. Satıcı internetten indirebileceğimi söylemişti. Ancak bulamadım. GT250 için var fakat GV250 çıkmıyor.

    Çok teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akü kaynaklı bilinen bir kronik problemi olmadığı için, aküyü garanti kapsamına sokacaklarını sanmıyorum. Fakat bu durum değişkenlik gösterebilir, bu yüzden bayi ile görüşmeniz en doğrusu.

      Sil
  6. Bu arada kullanım kılavuzunu blogunuzda buldum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. merhaba... ön disk araştırdığım kadarıyla stoklarda bulunmamakta. bir site 355tl gibi bir rakama yurtdışından getirtiyormuş...acaba muadil bir marka ürünü var mıdır?teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, muadil marka malesef bilmiyorum, diskin ölçülerini alıp piyasadaki disklerle karşılaştırmak lazım.

      Bir alternatif olarak hasarlı bir araç bulabilirseniz çıkma olarak alabilirsiniz ama zor tabii.

      Sil
    2. teşekkür ederim,genel sorunlarının çözümlerini oluşturdum,parçaların genelini de bulmuşken diski bulamayınca kafamda soru işareti oluştu.ben bu motosikleti 0 km alıp,uzun süre kullanmayı planlıyordum :((

      Sil
  8. Merhaba ön balatayı verdiğiniz seri üzerinden bulamadım. Başka hangilerini bakmam gerekli acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaklaşık 2 yıl geçtiğinden bilgiler güncelliği kaybetmiş ve fiyatlar ikiye katlanmış. :) aynı kodda balata gt 650 için şu anda var, isterseniz orijinal yada başka markalar bakabilirsiniz.

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar. 2021 gv250 model motorum yüksek devirde stop ediyor cihaza bağladık oksijen sensörü arızası veriyor. Usta sensörler tamamen bitmiş dedi. Orjinalini bulamadık. Antalyada bi ustada delphi marka oksijen sensörü varmış. Uyum sağlar mı ? Herhangi bi sorun çıkarır mı yada başka bi motorun oksijen sensörü gv 250 ye olur mu bilginiz var mıdır?

    YanıtlaSil
  11. Arıza ışığı yanıyorsa takma kafana dostum. Oksijen sensörü çok çabuk arızalanan bir malzeme. Motorda stop etme, vuruntu vs vs yoksa, düzgün ateşleme yapıyor ve gidiyorsa devam et. Ben de durum bu. Hiç problem etmiyorum.

    YanıtlaSil